VM: FJS kommenterar banan efter målgång

FJS Boosted by Midroc är överrens om att banan har varit det bästa med tävlingen. Tuff terräng med många och branta höjdmeter, vilket laget förutsåg långt innan start. Sträckan som verkligen satte tävlingens nivå var en forspaddlingssträcka med partier av klass 4. Något som de flesta lag aldrig förut prövat på. RAID in France har överlag varit en mycket hård och utmanande tävling med hög teknisk nivå, vilket bland andra Daniel såg som något positivt;

– Teknisk hög nivå, det skall det vara då det är VM!

Johan som höll i kartan säger att banan också varit navigationstung.  Den höga detaljnivån på kartorna stämde inte alltid med verkligheten, något som alla lag haft problem med. Cykelsträckorna har även de varit mycket svåra och stundtals direkt farliga. Tekniskt svåra cykelstigar som är bara 30 cm breda på kanten ner till 200 meter höga stup där laget antingen har fått gå med cykeln eller bära den.

Kristin kommenterar banan,

– Fötterna har tagit stryk på cykelsträckorna, att gå i cykelskor som inte är avsedd för den här terrängen har slitit på fötterna. Sista cykelsträckan valde vi i laget att byta till andra skor för att kunna ta oss fram snabbare. Terrängen har varit tekniskt mycket exponerad och krävt de tävlandes uppmärksamhet hela tiden. Sömnbrist är en stor fiende för de tävlande på sträckor med mycket exponerad terräng.

Landskapet som banan har gått i har varit vackert, nationalparkerna har bjudit på magnifik natur och höga höjder med otroliga vyer. Laget beskriver särskilt den magiska känslan av att komma över de sista bergen och blicka ut över medelhavet och tävlingens mål.

Sedan var det just forspaddlingen som blev något av en överraskning. Laget har tidigare paddlat fors i flera olika miljöer och av flera olika svårighetsgrader, men denna var ytterligare en nivå svårare. Peter och Johan kommenterade forsen direkt efter sträckan,

– Forspaddlingen var på gränsen till farlig, otroligt att ingen har dött.

På frågan hur laget tycker att förberedelserna inför tävlingen gått så svarar alla i FJS Boosted by Midroc att de fungerat bra. APEX-tävlingen i juni gav mycket bra erfarenheter till laget. Träningslägret som laget genomförde innan tävlingen i samma område var också mycket givande.

– Det är alltid bra att se terrängen innan och få se att – jaha det är verkligen så här brant, kommenterar Daniel.

Att skapa sig en uppfattning om terrängen innan tävling är väldigt värdefullt. Detsamma gäller tillgång på vatten, att skaffa sig en uppfattning om tillgängligheten på vatten i naturen. Det man kan skaffa sig en uppfattning om innan tävlingsstart påverkar planeringen av utrustningen. Under VM, som genomfördes i varm väderlek med kraftig sol, har vattentillgången varit bra. Undantaget sista sträckan var alltså förutsättningarna goda, under denna sista sträcka hade laget istället extremt tufft med vatten. Laget hade endast en flaska vatten under sträckan på 10 timmar vilket såklart är väldigt lite i sammanhanget. Vattnet fördelades då inom laget och prioriterades till navigatörerna.

RAID in France har varit en s.k. ”Non-stop” tävling där en stor del av taktiken består av att disponera sömn. Det är alltid en avvägning mot sömnbristen då de tävlande skall gå in i tekniskt svåra moment. Peter kommenterar att det var bra att laget fick en rejäl sömn ganska tidigt i tävlingen och på så vis kunde ladda om. Under längre vila med sömn återhämtar sig kroppen mycket bättre än flera korta sömnperioder. På en lång tävling som pågår över 120h påverkar sömnbristen förmågan att ta rätt beslut, navigeringen och hur hårt laget kan köra. För FJS Boosted by Midroc var sömnbristen som störst under den sista natten och cykelsträckan. Cykelsträckan var tekniskt svår med mycket exponerad terräng som aldrig tillät laget att slappna av.

– Så här i efterhand hade vi nog tjänat på att ta ett sömnstopp på en till två timmar istället för att forcera igenom natten. Men det är lätt att säga i efterhand, kommenterar Johan.

Hur fungerade det nya laget då med Peter som ersättare för Emil? Utmärkt! Peter är inte Emil och Emil inte Peter, men i stort har laget haft samma rollfördelning under tävlingen och det har fungerat mycket bra. En viktig del i förberedelserna innan start var att ena målsättningar och referenser för att ge Peter samma utgångsläge.

– Det har varit en stor fördel att det har funnits en gedigen rutin, trygghet och erfarenhet i laget. Det har varit lätt att ta en aktiv roll. Det har märkts från situation till situation vad som har behövts göras på banan och med en öppen dialog har det inte varit några tveksamheter vad laget förväntar sig av varandra, kommenterar Peter.

Lagets ambitioner var höga inför årets VM, men trots det är de alla överens om att det finns en klar belåtenhet med sjundeplatsen. Daniel avrundar,

– Vi har gjort ett bra avslut på tävlingen och när vi nu i efterhand ser hur svårt alla lag har haft det på banan är vi faktiskt glada över att vi tagit oss i mål!

Taggar: , , ,
Publicerad i VM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om bloggen

Midroc sponsrar i år multisportlaget FJS. Laget har tränat och tävlat sedan 2000, och bildades av reservofficerare på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Multisport, eller Adventure Racing, är en komplex idrott med många avgörande faktorer för att få till en bra lagprestation i extrema förhållanden. Vi på Midroc ser fram emot att få vara en del i denna spännande satsning!

Här i bloggen rapporterar laget inför, under och efter sommarens tävlingar.

Mer om FJS Boosted by Midroc på www.fjs.se

Senaste kommentarer
Kategorier