VM: paddling och höjdmetrar

Efter det obligatoriska nattstoppet startade FJS tillsammans med 5 andra lag kl. 06:45, alla sex lagen hade på grund av tävlingsreglerna varit tvungna att vänta vid stranden under de mörka timmarna. Laget var taggade och såg fram emot att få fortsätta tävlingen. Det blev en tuff start då paddlingen var svår med mycket strömmande vatten. Paddlingen följdes av en ny vandringssträcka följt av en lång cykelsträcka och ytterligare en vandringssträcka. Vid varje växling som är från eller till en cykelsträcka måste cyklarna monteras ihop eller isär för att kunna transporteras av tävlingsorganisationen i lådor. Det gäller att hålla koll på alla delar och små skruvar, skulle något fattas till nästa växling då lådan packas upp kan det äventyra hela racet och laget får bara använda det de har packat med sedan start. Skulle laget vara tvungen att skaffa något får de i nödfall utnyttja de allmänna affärer som finns längs vägen. Är de tvungna att utnyttja allmänna affärer gäller det att hitta en affär och att den är öppen, tävlingen pågår 24h om dygnet men affärer har oftast bara öppet några få timmar på dygnet och det är inte gått om dem i bergen, om det finns några alls.

Både cykelsträckan och vandringssträckan gick över höga bergmassiv med sektioner på vandringen som passerade en nivå över havet på över 2600 meter. Sista sektionen på vandringen beskrivs som riktigt vild och sådana passager är extra svåra i mörkret när laget bara kan navigera i strålkastarljuset från sina pannlampor. Detta område som tävlingen nu har passerat är också en nationalpark och bjöd på maffiga vyer med höga bergstoppar och branta bergsklippor. Paddlingen på morgonen avslutades på en nivå ca 800 meter över havet och sista vandringen under dagen avslutades på ca 1300 meter över havet, men där emellan har lagen passerat tre toppar som alla är på över 2500 meter över havet. Det har blivit många höjdmeter längs sträckan, enligt kartan rakaste vägen runt 4500 höjdmeter men i verkligheten säkert många fler. På vandring tar det såklart på krafterna att gå uppför men det är också en stor belastning för lårmusklerna att gå nerför.

Laget kan inte ta sig fortare framåt än vad laget kan göra tillsammans. Är en person starkare än den andra så hjälps de åt och fördelar arbetsbördan. Personen som skall ansvara för orienteringen måste också hinna läsa in sig på kartan och bestämma vägval innan laget kan sätta av i full fart. I FJS Boosted by MIDROC är flera duktiga på att orientera vilket är en klar fördel då de kan avlösa varandra om den ena blir trött eller hjälpa varandra med navigeringen. I växlingar när någon kommer fram före de andra så tar denne hand om all gemensam utrustning eller hjälper de andra med packning om så är möjligt. Exempelvis är det onödigt att fyra personer fyller på sina vattenflaskor när en person kan ta med sig allas flaskor och gå och fylla på dessa. Den personliga utrustningen måste var och en ha koll på då tävlingsledningen under denna tävling sagt att varje person måste bära sin egen personliga utrustning.

Taggar: , , ,
Publicerad i VM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om bloggen

Midroc sponsrar i år multisportlaget FJS. Laget har tränat och tävlat sedan 2000, och bildades av reservofficerare på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Multisport, eller Adventure Racing, är en komplex idrott med många avgörande faktorer för att få till en bra lagprestation i extrema förhållanden. Vi på Midroc ser fram emot att få vara en del i denna spännande satsning!

Här i bloggen rapporterar laget inför, under och efter sommarens tävlingar.

Mer om FJS Boosted by Midroc på www.fjs.se

Senaste kommentarer
Kategorier