VM: tävlingen fortsätter

Sträcka D (fjärde sträckan) och sträcka F var forspaddling respektive kajakpaddling. Dessa moment får av säkerhetsskäl inte utföras i mörker vilket infaller mellan 20:00 och 6:45. Detta gör att om lagen kommer till startpunkten för ett av dessa moment mellan dessa tider får de inte starta på sträckan förrän kl 06:45 på morgonen. Är laget ute på sträckan måste de stanna kl 20:00 och får fortsätta igen först kl 06:45. Detta kontrollerar tävlingsledningen på plats eller via GPS:en som lagen bär med sig, inga rörelser på vattnet får registreras under de mörka timmarna. Om bara ett fåtal lag skulle klarade båda sträckorna under de ljusa timmarna utan att behöva stanna, skulle det innebära att täten skulle komma att urskilja sig redan till tävlingens andra natt.

Detta var precis vad som hände i tävlingen, tre lag klarade båda sträckorna innan mörkret. De lagen kunde då sticka ut på nästa sträcka, sträcka G som var till fots, under tiden som många andra lag fick slå läger över natten tills det blir ljust igen. Något lag var bara 9 minuter från att ha klarat båda sträckorna men var enligt reglerna tvungna att vänta ut de mörka timmarna. FJS Boosted by MIDROC hann med den första sträckan av de två som innehöll paddling och forspaddling innan mörkret inföll med bara 6 minuters marginal. De kunde då genomföra sträckan som var mellan paddlingarna under de mörka timmarna och komma ikapp några lag som var före men som varit tvungna att stanna vid strandkanten på grund av mörkret. Stoppet som laget var tvungna att göra innan de gick ut på nästa paddling utnyttjades maximalt för att ladda upp inför kommande sträckor med sömn och mat. Laget fick 5h sömn innan de kunde starta paddlingen 06:45 och vad då förberedda för att kunna köra ytterligare långa sträckor utan sömn.

Sträcka D innehöll en forspaddling som klassas som en av de farligaste i Frankrike. Sträckan hade varit mycket tekniskt svår och laget beskriver själva att de fick vara mycket aktiva under hela paddlingen i den högt klassade forsen. Innan start surrade laget fast all packning i båten, skyddat i vattentäta säckar. Blöt utrustning skapar problem, både i det självklart obekväma med en blöt sovsäck, men även då blöt packning innebär mer tyngd att bära, samt blöter ner och kyler bäraren.

Taggar: , , ,
Publicerad i VM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om bloggen

Midroc sponsrar i år multisportlaget FJS. Laget har tränat och tävlat sedan 2000, och bildades av reservofficerare på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Multisport, eller Adventure Racing, är en komplex idrott med många avgörande faktorer för att få till en bra lagprestation i extrema förhållanden. Vi på Midroc ser fram emot att få vara en del i denna spännande satsning!

Här i bloggen rapporterar laget inför, under och efter sommarens tävlingar.

Mer om FJS Boosted by Midroc på www.fjs.se

Senaste kommentarer
Kategorier