VM: första tävlingsdagarna

Under lördagen var det start för ARWC RAID in France. Lagen samlades kl 04:00 och cyklade gemensamt upp till berget Ailefroide där lagen startade i ordning efter resultatet från prologen. Första lag startade kl 06:00 och FJS kl. 06:10. Första sträckan skulle vara till fots med klättring på glaciärer och på höga höjder (3 329 meter). Tävlingsledningen fick dock stänga delar av den första sträckan p.g.a. kraftiga vindar, säkerheten för klättermomenten på glaciären kunde inte längre garanteras. Istället bestod de två första dagarna på tävlingen av mycket vandring (trekking) i de höga bergmassiven. Några sträckor innehöll också cykling med orientering i mörker. Sträckorna till fots innehöll flera tekniska sektioner med orientering och några sektioner som innefattade klättring. Med långa sträckor till fots redan de första dagarna av tävling ökar risken för skav och skador på fötterna. Att ta hand om sina fötter och se över dem noggrant vid varje växling kommer laget att kunna ha fördel av resten av tävlingen. När de två första dagarna var avklarade och de första långa sträckorna till fots hade avverkats visade FJS Boosted by MIDROC inga tecken på skador eller skav på fötterna och var väl förberedda inför kommande sträckor på tävlingen.

Som ett ytterligare försvårande moment får lagen bara kartor för tre sträckor i taget. När laget får kartorna läser de in sig så snabbt som möjligt på sträckan och planerar sitt vägval. Till kartan får laget också en ”roadbook” som är skriftliga instruktioner om sträckan, till exempel kan de innehålla information om utrustning de måste ha med sig, vägval som inte är godkända och faror på vägarna. Den information lagen har fått innan tävlingsstart är vad de skall göra på de olika sträckorna och var de kommer att kunna komma åt sin utrustning. Lagen har därför packat lådor som tävlingsorganisationen tillhandahåller vid växlingarna, med utrustning de behöver för de olika sträckorna.

Taggar: , , ,
Publicerad i VM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om bloggen

Midroc sponsrar i år multisportlaget FJS. Laget har tränat och tävlat sedan 2000, och bildades av reservofficerare på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Multisport, eller Adventure Racing, är en komplex idrott med många avgörande faktorer för att få till en bra lagprestation i extrema förhållanden. Vi på Midroc ser fram emot att få vara en del i denna spännande satsning!

Här i bloggen rapporterar laget inför, under och efter sommarens tävlingar.

Mer om FJS Boosted by Midroc på www.fjs.se

Senaste kommentarer
Kategorier