Inför VM: En ny lagmedlem = ett nytt lag

Tre veckor innan årets främsta mål – VM, stod det klart att Emil inte kan tävla med oss. En längre tids växlande förkylningar och infektioner efter APEX-tävlingen i juni visade det sig att Emil har körtelinflammation. De två efterföljande veckorna ägnade vi uteslutande åt att hitta en ersättare till Emil, vilket inte har varit enkelt. Emil har varit svårersatt, men nu kommer Umebon Peter Hägglund att tävla med oss.

Vad händer nu? Ja, det är inte fotboll vi sysslar med. Om lagsammansättning är viktigt i fotboll så är det helt avgörande i vår sport. På ytterst kort tid måste det nya laget förberedas för att möta den väntande extrema utmaningen utan avkall på vår prestation.

Situationen är vi inte helt ovan med. Det har hänt oss tidigare. Inför VM 2006 som avgjordes i Sverige och Norge stod vi i en liknande situation bara tio dagar innan start. Då behövde vi en tjej som ersättare. Lösningen blev att vi tog in en av den internationella multisportscenens mest erfarna tjejer, Brasilianskan ”Shubi” Guimares. Shubi hade en erfarenhet som översteg vår samlade. Hon var inte den hon ersatte och hon hade helt andra kvalitéer. Vi insåg det tidigt (eller var tvungna att inse det då, precis som nu). Vi såg till hennes kunskaper även om vi tävlade på ”vår” hemmaplan i Skandinavisk terräng. Vi genomförde ett fantastiskt lopp i förhållande till vår förmåga på papperet och tog vår första top-tio placering i ett VM.

Vad gjorde vi då som vi kommer att använda nu?

Alla är olika. Peter är inte Emil. Han är en helt annan atlet och framför allt person. En ny pusselbit att malla ihop med oss andra. Ett mycket viktigt utgångsläge. Peter kommer med andra styrkor och svagheter jämfört med Emil.

Vi vill få ut 100% av laget och därmed 100% av Peter. Vi kan inte bara stoppa in Peter i Emils hålrum, plats i ledet och bara köra. Vi vill få fram Peters kvalitéer och komplettera laget. Hur får vi Peter som en del av vårt lag att komma in och passa ihop så fort som möjligt? Hur kör vi ”fast forward” i vår grupputveckling?

Förtroende och ansvar. Vi ger Peter, precis som vi gav Shubi, 100% förtroende och ansvar. Vi vill ha en aktiv lagmedlem som använder sin fulla kapacitet och känner sig helt välkommen och bekväm med att ge allt och ta initiativ. Att inte ta emot en ny medlem med fullt förtroende och ansvar, dvs. metoden ”bevisa vad du kan så får vi se om du duger” kommer uteslutande att sätta oss i en prestigefylld situation. Vi vill inte hamna i det läget att lagmedlemmar måste hävda sin plats och dölja sina brister. Det kan bli direkt farligt ett par dygn in i tävlingen.

Men nu när vi har ett annat/nytt lag, behöver vi då ändra vår målsättning? Vårt mål är oförändrat men då vi har ett annat lag kommer det att bli annorlunda. Vägen till målet kommer att bli en annan, men nödvändigtvis inte förändrat. Det är upp till oss.

Tre dagar kvar till start.

Taggar: , , ,
Publicerad i VM
En kommentar på “Inför VM: En ny lagmedlem = ett nytt lag
  1. Eric Forsner skriver:

    Ni är så duktiga så ni kommer äga VM!! Massa lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om bloggen

Midroc sponsrar i år multisportlaget FJS. Laget har tränat och tävlat sedan 2000, och bildades av reservofficerare på Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Multisport, eller Adventure Racing, är en komplex idrott med många avgörande faktorer för att få till en bra lagprestation i extrema förhållanden. Vi på Midroc ser fram emot att få vara en del i denna spännande satsning!

Här i bloggen rapporterar laget inför, under och efter sommarens tävlingar.

Mer om FJS Boosted by Midroc på www.fjs.se

Senaste kommentarer
Kategorier